Autovakantie: Veranderingen tankstations

Nu de zomervakanties in de eerste regio’s zijn begonnen, gaan Nederlanders weer massaal de weg op naar het zonnige zuiden. Een autovakantie is nog steeds één van de populairste manieren om op vakantie te gaan. Je hoeft je geen zorgen te maken of je koffer te zwaar is, geen veel te lange wachtrijen op het vliegveld en je kunt zoveel meenemen als je maar wilt. Op vakantie met de auto betekent echter ook dat er onderweg gestopt moet worden voor een tankbeurt of versnapering. In dit artikel lees je alle veranderingen op het gebied van tankstations.

Tankstations richten zich allang niet meer uitsluitend op het tanken en leveren steeds meer diensten. Zo zijn er tankstations waar je terecht kunt voor kleine boodschappen, een kop koffie en een versnapering, maar ook benzinestations waar je woonaccessoires kunt kopen of kunt ontspannen in een eetcafé. In Nederland zijn er alleen al bijna 40 locaties van Shell die een shop-in-shop van Délifrance herbergen. Ook de Starbucks vestigt zich steeds meer in tankstations, terwijl de kleine winkels van de Spar inmiddels in meer dan 15 Texaco’s te vinden zijn. De focus ligt daardoor niet alleen op tanken, maar ook op gemak. Een trend die we ook in andere sectoren en branches steeds vaker terug zien komen. Er zijn echter nog veel meer veranderingen op gebied van benzinestations gaande.

Datlinq Places: Veranderingen tankstations

Om het zomerse vakantiegevoel te behouden, nemen we je mee op reis vanuit Nederland naar het zonnige Frankrijk. De afgelopen jaren heeft de benzinesector namelijk op deze route niet stilgestaan, wat te zien valt in de data in Datlinq Places.

In ons startpunt in Nederland zien we dat er een aantal ketens zijn overgenomen, dat er nieuwe spelers zijn bijgekomen en dat nieuwe merkformules zijn ontstaan. Een goed voorbeeld hiervan is tankstation Peut. Dit tankstation is een merkformule van de inkoopcombinatie De Vrije Pomp en vertegenwoordigt daarnaast vele lokale en zelfstandige eigenaren. Bij de start in 2014  bestond de formule Peut slechts uit 3 tankstations, inmiddels staat de teller al op 16 locaties in Nederland. Ook de formule Berkman uit het zuiden van Nederland is in relatief korte tijd sterk gegroeid. In 2016 waren er 37 Berkman tankstations, in het tweede kwartaal van 2018 stond dat aantal al op 61.

De benzinemarkt in Nederland wordt gedomineerd door de vijf grootste formules. Shell, Esso, Texaco, BP en Total hebben gezamenlijk een aandeel van bijna 50% in de totale markt. Dit aandeel zal naar verwachting de komende jaren alleen maar groeien. Het moederbedrijf van Esso heeft namelijk de intentie uitgesproken meerdere Texaco’s en Firezones om te toveren tot Esso-station.

België en Frankrijk

We vervolgen onze reis naar het zuiden via België. Ook in deze markt wordt het grootste deel van de tankstations gerund onder de vlag van een aantal grote formules. De kans is het grootst dat je richting je vakantie in Frankrijk zult stoppen bij een Esso, Texaco, Total of Q8. Deze vier formules hebben namelijk meer dan de helft van de Belgische benzinemarkt in handen.

Het laatste deel van de route voert ons langs vele mooie plekken in Frankrijk. Stoppen voor een laatste tankbeurt is niet te voorkomen op de Route du Soleil en ook hier heb je ruim de keuze uit de verschillende tankstations. Total, Esso en BP zijn de drie grootste ketens in Frankrijk* en deze vind je allemaal op weg naar je eindbestemming!

*tankstations langs A- en N-wegen

Data Outlet

Wil je weten wat de veranderingen in jouw branche zijn? Of wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op gebied van foodlocaties in Europa? Datlinq heeft deze informatie en nog veel meer middels Data Outlet in kaart gebracht. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw merk- of bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

 

 

 

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!