De “lockdown” van de horeca heeft enorme gevolgen voor de verschuivingen in de eet- en drinkgewoontes van de Nederlandse consument. Het is duidelijk dat de supermarkten terrein winnen ten opzichte van o.a. bedrijfsrestaurants, restaurants en cafés. De buitenshuis eet- en drinkgelegenheden moeten het nu vooral hebben van de afhaal- en bezorgmomenten, die respectievelijk zijn gestegen met 25 en 75 procent.

De Out-of-Home Shopper Monitor heeft de gevolgen van de “lockdown” in kaart gebracht. De komende maanden brengen wij de ontwikkeling van het aantal bezoeken in Out of Home verder in kaart.

Sterke groei afhalen, bezoek supermarkten plust 13%

Als eerste is uit de Out-of-Home Shopper Monitor gebleken dat het gemiddelde weekbezoek aan eetgelegenheden in week 12/13 fors is gedaald van bijna 5 miljoen bezoeken naar 3,2 miljoen. Met als gevolg dat er wekelijks 3,2 miljoen keer een maaltijd is afgehaald. Dit is een groei van bijna 25% t.o.v. de afgelopen jaren in dezelfde periode. Volgens een inventarisatie van Datlinq onder Nederlandse eetgelegenheden steeg het aanbod van de mogelijkheid van afhalen van 33% naar bijna 50% van alle eetgelegenheden.

Afgelopen periode zijn er veel producten aangeschaft in de supermarkt, daarom waren er veel lege schappen en overvolle winkels. Doormiddel van het hamstergedrag van de consumenten zijn het aantal supermarkt bezoeken gestegen met 13 procent. In week 11 was dit precentage nog hoger.

Bezorging van de avondmaaltijd en bezorging van boodschappen groeit

Ten tweede is het percentage van Nederlanders dat online of telefonisch een avondmaaltijd bestelde in week 12/13 van 2019 2,7%.  In de lockdown periode week 12/13 werden er 4,8% van de maaltijden buitenshuis besteld, met als gevolg een stijging van maar liefst 75%.

Het percentage Nederlanders dat nu online boodschappen doet ligt “slechts” 8% hoger, hoewel in bestedingen is de stijging overigens hoger. Online boodschappen hebben inmiddels een penetratie van 11 %.

Meer informatie over de Out of Home Shopper Monitor:

De Out of Home Shopper Monitor is een gezamenlijk initiatief van Datlinq en Rien de Koning   Het is het grootste continue onderzoek naar consumentengedrag in Out of Home in Nederland.

De Monitor brengt de bezoeken en bestedingen op het gebied van eten en drinken in kaart per moment, regio en doelgroep.

Contact: Rien de Koning / dekoning@datlinq.com / +31 (0) 6 295 63 296