De meeste mensen die boven de grote rivieren wonen zullen het patat noemen. En hoe dichter bij België, hoe groter de kans dat friet wordt gezegd. Hoe dan ook, versneden aardappels uit de friteuse blijven extreem populair. Er zijn steeds minder horecagelegenheden waar ze niet op de kaart staan. De producten van Aviko en Farm Frites verdwijnen het vaakst in het loeiend hete vet. Maar er wordt ook steeds meer verse friet geserveerd blijkt uit cijfers van Datlinq.

Bourgondische frietjes

Verse patat is zelf gesneden of direct vanuit de aardappelboerderij aangeleverd. En dat gebeurt steeds meer. Vooral restaurants zetten steeds vaker zelf gemaakte patat op het menu.

In het zuidelijke deel van Holland wordt het meest verse friet gegeten. In Noord-Brabant is 30% van het aanbod zelf gemaakt. In Zeeland is dat 27% en in Limburg 26%. Bij een bourgondische levensstijl horen dus verse frietjes. Want zelfs in de snackbars gaat er voornamelijk verse patat over de counter. In Noord-Brabant gaat het om 44%, bij de Zeeuwse cafetaria’s gaat het om 37% en in Limburg 35%.

 

Over het algemeen genomen wordt landelijk gezien bij shoarma zaken het minst vaak verse friet geserveerd. Daar bakken ze vooral de ingevroren producten van de bekende merken. Ook bezorgrestaurants gebruiken vaak de diepvries frietjes. Maar bij strandpaviljoens, eetcafés, snackbars en restaurants worden steeds vaker verse patatjes of frietjes geserveerd.

Rooftop Session

Datlinq kan nog veel meer inzichten bieden! Tijdens de aanstaande Rooftop Session op donderdag 1 november  vertellen we meer over de trends en ontwikkelingen binnen de categorie Fastservice. Deze Rooftop Session is een praktische, informele sessie waarin we onder andere laten zien wat de ontwikkelingen van outlets en merkdistributie voor de betreffende categorie zijn. Tevens bieden de sessies de gelegenheid om te netwerken met branchegenoten. Klik hier om je in te schrijven of neem contact met ons op voor meer informatie.

Datlinq beschikt over een  locatie database  met meer dan 1.000.000 foodservice verkooppunten in Europa.

Onze Market Monitor meet de distributie voor onder meer frisdrank, alcoholische dranken, warme dranken, frites, sauzen en snacks tot op locatieniveau