27 juli, 2021

Welke soort tonic is het meest populair in de horecagelegenheden van Nederland? We hebben onderzocht wat de distributieaandelen zijn van de verschillende soorten tonic die het meest in de horeca worden verkocht. Door de interactieve kaart hieronder te gebruiken kun je het distributieaandeel per merk bekijken!

Met de Market Monitor ben je altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen van consumentengedrag en veranderingen in Out of Home-markt.

Download hier een gratis voorbeeldrapportage van de Market Monitor en zie hoe wij meer inzichten kunnen creëren in jouw markt!

Wat is tonic?

Tonic wordt gemaakt van de schors van de quinquinaboom, die oorspronkelijk in Zuid-Amerika groeide. Het werd vroeger gebruikt als behandeling tegen de koorts van mensen met Malaria. Medicijnmannen van de Inca’s maakte er geneesmiddelen van die gedronken konden worden, maar waar een zeer bittere smaak aan zat. De gedroogde schors werd meegenomen door de Spaanse handelsschepen en geïntroduceerd in Europa, waar het al snel populair werd. In de 19e eeuw werden de zaden van de boom meegenomen naar Indonesië, waar de boom ook verbouwd kon worden voor de stof kinine. Het werd door de handelaren preventief gedronken tegen Malaria. Het merk Fever Tree dankt zijn naam aan de helende eigenschappen van de quinquinaboom. Om de bittere smaak te verzachten, werd het door de Engelsen en Nederlanders gemixt met gin. Het eerste patent voor het recept van Tonic Water werd in 1858 uitgegeven aan Erasmus Bond uit Londen. Het bedrijf van Johann Jacob Schweppe bracht in 1870 hun eerste kinine en limoen geïnfuseerde mineraalwater op de markt, waarna de tonic van het merk razend populair werd.

Aandeel per merk

Er zijn een aantal merken die het meest te vinden zijn in restaurants, cafés en hotels. Merken met een klein aandeel, zoals Russel en Co, Schweppes en Natrurfrisk zijn gezamenlijk in zo’n 10-11% van de horecagelegenheden te verkrijgen. Fever Tree, dat zich meer richt op hogere segmenten, is in ongeveer dezelfde hoeveelheid locaties te bestellen. De twee koplopers in de markt zijn Royal Club en Fïnley. Zij kunnen in een aantal provincies het grootste distributieaandeel opeisen, zoals in Friesland, waar 59% van de tonics Royal Club is! Ook in alle oostelijke provincies is het distributieaandeel sterk, tussen de 40 en de 50 procent. Het aandeel van Finley is het grootst van alle merken tonic. In 5 van de 12 provincies bezitten zij meer dan 50% van het distributieaandeel. Het is dan ook waarschijnlijk dat je een Fïnley drankje krijgt wanneer je een Gin-tonic besteld in de bar van je hotel of het restaurant om de hoek.

Wil jij op zoek naar de beste locaties voor jouw product of merk? Probeer Data Outlet X nu 30 dagen gratis en begin meteen met het vinden van waardevolle leads!
Vraag hier je proefabonnement aan.