Wat is hard seltzer? Misschien heb je er al van gehoord: (hard) seltzer, de koolzuurhoudende drank die alle voordelen heeft voor mensen die gezond willen leven, maar toch willen genieten. Het drankje bestaat uit bruisend water met een toegevoegde fruitsmaak en is meestal laag in calorieën. En voor degenen die het leven een beetje meer tot het uiterste willen leven, is er tegenwoordig ook hard seltzer, een variant van seltzer met alcohol die vaak niet meer dan 5% alcohol bevat. Maar waarom wordt dit drankje zo populair en waar komt het vandaan? Lees verder om erachter te komen!

2 juni, 2021

Waar komt de naam Seltzer vandaan?

De naam seltzer komt uit de jaren 1700, toen koolzuurhoudend water voor het eerst commercieel werd gebotteld. Vóór de uitvindingen van de moderne geneeskunde werden natuurlijke behandelingen gebruikt. Koolzuurhoudend water was vaak één van die behandelingen voor allerlei verschillende kwalen. Daarom was er iemand zo slim om het bruisende water uit de natuurlijke bronnen te gaan verkopen. De Niederselter-bronnen in Duitsland waren de eerste bronnen die werden gebotteld en verscheept over de hele wereld om voor medicinale doeleinden gebruikt te worden. De kunstmatige manier om bruisend water te maken werd in 1767 uitgevonden door Joseph Priestly, en in 1781 begon de grootschalige productie van koolzuurhoudend water in Manchester, Engeland, waar een fabriek werd gebouwd door Thomas Henry.

Populair in Amerika

We springen naar de 20e eeuw. Seltzer werd vaker gebruikt als een standaard van luxe. In 1976 kwam Perrier naar Amerika. Dit luxe Franse merk werd al sinds 1800 in Europa gebotteld, maar vond op het juiste moment zijn weg naar Amerika. De Amerikaanse economie was aan het groeien en veel middenklasse families wilden zich erg graag associëren met het exclusieve merk. Dit was ook het moment waarop Amerikaanse bruiswaterbedrijven opnieuw op de markt kwamen, na het zien van de hernieuwde interesse in het product. Er kwamen meer soorten bruiswater op de markt en een deel daarvan werd gemixt met fruitsmaakjes, wat goed in de smaak viel bij veel mensen.

Voordelen van Seltzer

Seltzer wordt beschouwd als het gezonde alternatief voor frisdranken vanwege het lage aantal calorieën en suikers. Maar mensen wilden vaak alcoholische dranken, zoals bier en wijn, verwisselen voor iets anders. Vaak was de enige optie om sterke drank te mengen met een frisdrank om er cocktails of andere mixdrankjes van te maken. Maar al deze drankjes moeten gemengd worden wanneer ze besteld worden. Daarom begonnen sommige bedrijven hun fruitige seltzerdrankjes dus te ‘spiken’, zoals ze het toevoegen van alcohol in Amerika noemen. Dat leidde tot een calorie- en alcoholarm alternatief voor gemengde drankjes, die zo uit een blikje gedronken kunnen worden. Volgens onderzoek van Roamler consumeert 13% van de Europeanen nu hard seltzers en 2 van de 5 mensen zeggen dat ze hard seltzer kiezen vanwege de gezondheidsclaims die in reclames worden gebruikt. Met exotische smaken als Trocical Mango, Raspberry, Tangy Lemon Lime en Watermelon lijkt er een gat in de markt te zijn gevonden door verschillende producenten.

Nederlandse Seltzer

StëlzIn Europa lopen we wat betreft trends altijd wat achter op Amerika. Zo is het eigenlijk eerder regel dan uitzondering dat innovaties uit de VS na ongeveer 2-3 jaar de oversteek maken en voet aan land krijgen in Europa! Dit geldt ook voor Hard Seltzer. Dit drankje, bestaand uit bruisend water met fruitsmaak en ongeveer 5% alcohol, is in Amerika al jaren, voornamelijk onder de jeugd, razend populair. In Nederland wint deze nieuwe categorie ook snel aan bekendheid. Zowel grote gevestigde distributeurs zoals Heineken en A Brand New Day, als start-ups zoals STËLZ beginnen de markt te veroveren. Zeker met de groeiende maatschappelijke druk op gezonder leven, waar dit drankje invulling aan geeft, zal Hard Seltzer alleen maar in aandeel groeien. Want wat is er nu lekkerder dan een fris en fruitig drankje voor in de zon!?

 

Wil jij klaarstaan deze zomer en de lekkerste plekken voorzien van de meest verfrissende drankjes?

Probeer DOx nu 30 dagen gratis!