22 april, 2021

Vandaag is het Earth Day, de dag dat wereldwijd mensen stilstaan bij het milieu en aandacht willen genereren voor het beschermen hiervan. De foodservice en food retail zijn een grote vervuiler, maar het bewustzijn in onze sector wordt groter en het lijkt erop dat bedrijven groen werken als kans zijn gaan zien in plaats van als een bedreiging. Reden genoeg voor Datlinq om dieper op trends op het gebied van duurzaamheid te duiken en te laten zien welke mooie initiatieven er zijn. We zijn op zoek gegaan naar mooie voorbeelden uit de foodservice en food retail om te laten zien welke bedrijven hierop inspringen. In Data Outlet X zijn we op zoek gegaan naar de mooiste restaurants die zich focussen op een duurzame manier van werken. Lees hier meer over hoe jij op zoek kan gaan naar locaties die het best bij jouw producten passen! Dus: wat zijn de duurzame trends in de foodservice en food retail?

Verpakkingsmaterialen

Jaarlijks gebruiken Nederlanders 1.000 stuks plastic. We kennen allemaal de foto’s van stranden die vol liggen met plastic, dieren die verstrikt raken in stukken plastic en we weten inmiddels allemaal dat plastic slecht is voor het milieu, maar wat gebeurt er op dit moment om het gebruik van plastic te verminderen of het inzamelen hiervan te verbeteren?
Gelukkig komen er steeds meer initiatieven om het gebruik van plastic te verminderen en de consument nog bewuster te maken van het gebruik van plastic.

Albert Heijn stopt met plastic wegwerpzakjes voor groenten en fruit, waardoor er jaarlijks 134.00 kilo plastic bespaard wordt. In plaats van plastic zakjes kunnen klanten een herbruikbare tas gebruiken.
Jumbo past de verpakkingen van onder andere gehakt en champignons aan. Deze worden voortaan in een plastic zak verpakt, waardoor de supermarktketen uit Veghel ongeveer 300.000 kilo aan plastic bespaart.

Naast de supermarkten, is de foodservice zich steeds bewuster van het gebruik van plastic in hun branche. Waar het vroeger de normaalste zaak van de wereld was dat je plastic bestek of plastic rietjes bij je bestelling kreeg, begint het inmiddels steeds normaler te worden dat bestek of rietjes van andere materialen gemaakt worden. Zo worden er rietjes van bamboe of metaal gemaakt, menuboxen van suikerriet of afvalzakken van maïszetmeel en cellulose. Al deze innovaties dragen eraan bij dat we minder weg hoeven te gooien of dat de producten beter te recyclen zijn. Bedrijven als TakeAware springen hierop in, door zich vooral te focussen op dit soort producten.

Per 1 juli 2021 wordt er statiegeld geheven over plastic flessen kleiner dan 1 liter, om het afval wat deze flesjes veroorzaken te verminderen. De inschattingen zijn dat met deze maatregelen 90% van de flesjes worden ingezameld. Deze kunnen straks worden ingeleverd bij supermarkten van meer dan 200 m2, cateraars, treinstations en grote tankstations langs de snelweg. Omdat er nu, naast de grote flessen, kleine flesjes moeten worden ingezameld heeft dit als gevolg dat er nieuwe machines voor moeten komen. Bedrijven als Tomra zijn hard bezig om hiervoor te zorgen, zodat alle flesjes straks worden ingezameld!

Naast het inzamelen van plastic of het gebruik van beter recyclebare alternatieven, wordt het gebruik van herbruikbare materialen meer en meer gestimuleerd. Zo krijg je bij Starbucks korting op je koffie als je je eigen beker meeneemt. Bij Pieter Pot kan je verpakkingsvrij boodschappen bestellen. Je krijgt het eten in potten, waar je statiegeld voor betaalt en vervolgens ruil je de lege potten in voor gevulde potten. Op dit moment verkopen ze vooral droge houdbare producten en oliën, maar wie weet is deze manier van winkelen wel de nieuwe manier in de strijd tegen verpakkingsmaterialen.

Wil jij altijd op de hoogte zijn van de laatste trends en marktontwikkelingen van de Out of Home-markt?

Download HIER gratis een Market Monitor gratis voorbeeld en zie wat we voor je kunnen betekenen!

Circulair en Low foodwaste

Een grote trend, die waarschijnlijk steeds belangrijker zal worden, is het verminderen van afval bij productie en het hergebruiken van het afval dat wel nog achterblijft. Door het verminderen van verpakkingen, het hergebruiken van restafval van ingrediënten en het verminderen van het afval dat verwerkt moet worden, wordt er gewerkt aan de reductie van CO2 uitstoot van de verwerking hiervan. Maar ook het hergebruiken van producten, die niet meer geschikt zijn voor verkoop in de supermarkt, waar verder niks mis mee is, wordt steeds populairder. Verschillende bedrijven hebben hier een markt in gezien en zijn gaan werken aan een manier om deze producten – denk aan brood van de bakkersafdeling dat aan het einde van de dag weg moet – op een andere manier te verwerken.

Too Good To Go

Too Good To Go

© Too Good To Go

Too Good To Go is een app waarmee bedrijven producten kunnen aanbieden die niet meer geschikt zijn voor hun normale verkoop of niet vers genoeg meer zijn de volgende dag. Volgens het bedrijf gaat van al het voedsel dat wordt geproduceerd, 1/3 verloren als afval. De productie en verwerking van dat voedsel is verantwoordelijk voor 8% van de broeikas emissies op de wereld. Daarom hebben zij een app ontwikkeld waarmee consumenten kunnen zoeken naar producten voor een lagere prijs dan in de winkel. Zo hoeft de winkel of horecazaak minder weg te gooien en krijgen ze er ook nog geld voor. Ook besparen ze nog eens extra op de kosten die niet uitgegeven hoeven worden aan de afvalverwerking hiervan. Zo zou je zeggen dat iedereen hiervan profiteert!
36.6 miljoen gebruikers zijn al overtuigd van de app, dus downloadt hem nu en help mee met het verminderen van de voedselverspilling in jouw buurt!

 

Instock
Instock tomaten ophalenBij Instock “houden ze van eten, niet van verspilling’. Eigenlijk zijn ze een soort Too Good To Go van de restaurants. Ze koken alleen maar met producten die anders verloren zouden gaan. Het menu verschilt per dag, want welke producten er binnenkomen is elke dag een verrassing. Nadat het is opgehaald bij de telers, verpakkingsbedrijven en producenten, is er eerst nog een eigen kwaliteitscontrole. Daarna wordt het gebruikt om heerlijke gerechten van te maken in het restaurant. Ook is er een online markt waar je producten voor een lagere prijs kan kopen. Instock kwam in 2018 groot in het nieuws. Ze kregen van een tomatenkweker de vraag of zij hem konden helpen, hij had een enorme voorraad afgekeurde tomaten en wilde deze niet weggooien. Instock schoot te hulp en zorgde ervoor dat 6 miljoen (!) tomaten alsnog gegeten konden worden. Zo kun je zelf ook een steentje bijdragen aan het hergebruiken van producten die anders weggegooid zouden worden. Wil je meer weten over Instock, bekijk dan hier hun website.

 

Aloha

Aloha Rotterdam

© Aloha

Aloha is gevestigd in het oude Tropicana zwembad aan de Maasboulevard in Rotterdam. Dit prachtige restaurant heeft een geweldig uitzicht over de Maas en beroemdste bruggen van Rotterdam. Waar deze bedrijven er alles aan doen om producten te redden van de afvalbak, kan er ook eerder iets aan gedaan worden om überhaupt niks over te houden na het bereidingsproces. Bij Aloha Rotterdam werken ze zo creatief mogelijk om alle delen van een product te gebruiken in hun gerechten. Door te kiezen voor seizoensproducten en hun ingrediënten lokaal te zoeken verminderen ze hun CO2 uitstoot. De medewerkers worden getraind om het hele product te leren verwerken en eventueel restafval te conserveren voor later gebruik. Gelukkig mogen ze vanaf volgende week weer langzaamaan gasten gaan ontvangen, maar als je niet kan wachten, kun je hier hun gerechten bekijken! Wil je alleen een drankje doen? Dat kan ook, vanaf volgende week ontvangen ze weer gasten op het terras en kun je hun limonade van rabarber, ijsthee van de vrucht van koffiebonen of huisgebrouwen bier met duindoornbessen proberen!

Rotterzwam

Rotterzwam

© Rotterzwam

Een ander Rotterdams bedrijf, wat zich inzet voor het verminderen van het gft afval bij mensen thuis, is Rotterzwam. Het restafval van een bakkie pleur wordt vaak gewoon in de prullenbak gegooid, maar, zoals de naam van het bedrijf misschien al zegt, er kan iets heel erg lekkers mee gemaakt worden. Het restafval van jouw kopje koffie is namelijk die ideale groeipartner voor oesterzwammen. Deze heerlijke paddenstoel zet het afval om in een heerlijke toevoeging aan jouw kookkunsten, zoals een pasta, soep, of gebakken voor bij een biologisch biefstukje. Om zelf je zwammen te kweken hoef je alleen hun starterkit te bestellen en genoeg kopjes koffie te drinken. Door je eigen koffiedik toe te voegen, en een beetje geduld te hebben, heb je binnen een paar weken een bakje vol met heerlijke oesterzwammen. Bestel hier een starterkit en begin zelf gemakkelijk met het kweken van paddenstoelen.

 

Wil je zelf op zoek naar de beste locaties voor jouw (duurzame) product?
Neem hier 30 dagen gratis en vrijblijvend een kijkje in onze database!

Seizoensgebonden en lokaal

In Nederland zijn we gewend om op elk moment een aardbei of een avocado te eten, of het nou in de winter of in de zomer is. Veel groenten en fruit wordt geïmporteerd uit warmere landen of gekweekt in kassen. Een van de manieren om beter met het milieu om te gaan is om lokaal in te kopen en met seizoensgebonden producten te werken. Om mensen kennis te laten maken met de mooie seizoensgebonden en lokale producten die Nederland te bieden heeft, werken steeds meer restaurants op deze manier. Uit het Visit Report blijkt verder dat, sinds het uitbreken van de corona crisis, de Nederlander de weg naar de speciaalzaken beter weet te vinden. Het zijn dus niet alleen bedrijven die lokaler gaan werken, maar ook de consument steunt lokale ondernemers meer.

Restaurant De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Restaurant De Nieuwe Winkel

© Restaurant De Nieuwe Winkel

De Nieuwe Winkel in Nijmegen werkt vanuit een plantaardige keuken, ze proberen zo veel mogelijk vegetarisch te werken en voegen alleen vlees of vis toe als dit echt een toegevoegde waarde heeft. Ze werken onder het motto: ‘Meer planten, minder beesten’. Sinds dit jaar hebben ze 1 Michelin-ster en 1 groene ster. De groene ster is een onderscheiding van Michelin ter stimulatie van een duurzamere gastronomie. Deze onderscheiding is een bevestiging voor de botanische gastronomie wat de keuken van De Nieuwe Winkel definieert. De Nieuwe Winkel maakt gebruik van het voedselbos Ketelbroek en werkt daarnaast samen met lokale moestuinen. In het voedselbos staan 350 verschillende planten die met elkaar samenwerken. Door de hoge biodiversiteit ontstaat een ecosysteem, dat zelfvoorzienend is en zich steeds meer ontwikkeld. Waar een normale moestuin of akker zich focust op 1 gewas en de bodem langzaam uitput, zorgt een voedselbos er juist voor dat de bodem steeds vruchtbaarder wordt. Op deze manier is het niet alleen veel duurzamer, maar levert het in de toekomst dus ook meer op voor de producent. De Nieuwe Winkel is hét bewijs dat seizoensgebonden, lokaal en duurzaam niet saai of zweverig hoeft te zijn, maar juist interessant en innovatief is.

The Harvest, Rotterdam

The Harvest

©The Harvest

The Harvest in Rotterdam is een restaurant dat ‘bowls’ serveert. In hun bowls stoppen ze zoveel mogelijk groenten, maar het is ook mogelijk iets van dierlijke eiwitten te krijgen. Hun visie is dat vlees of vis niet slecht is voor mensen, maar dat er een duidelijke balans moet zijn waar groenten het grootste deel van het dieet vormen. Naast groenten focussen ze zich op trage koolhydraten voor goed werkende hersenen en spieren, en op gezonde vetten voor een optimale opname van vitaminen en mineralen. Wat maakt hen anders dan andere gezonde restaurants? The Harvest koopt hun producten lokaal in en werken met seizoensgebonden producten. Ze werken met seizoensgebonden producten omdat deze producten een betere smaak hebben, meer voedingswaarde bevatten en om de boerenbedrijven te helpen die onder druk staan. Ze kopen de lekkerste en mooiste producten bij lokale boeren voor een eerlijke prijs. Naast het lokaal inkopen van alle producten, gebruiken werken ze alleen met 100% biologisch afbreekbare disposables. The Harvest ademt duurzaamheid en een gezonde manier van leven, maar het is ook erg belangrijk om te genieten als je er op bezoek gaat of iets te eten bestelt. Je kan hier hun eten bestellen!

Vegan

Een trend die ook steeds meer momentum krijgt, is veganistisch eten. Er komen steeds meer plekjes waar je vegan kan eten en er zijn zelfs restaurants die alleen maar vegan eten serveren. Om je te laten zien dat er voor ieder wat wils is, en dat vegan eten niet perse gelijk staat aan gezond eten, hebben we 3 restaurants uitgekozen die we gevonden hebben in Data Outlet X.

BACKYARD, Rotterdam

BACKYARD

© BACKYARD

Midden in het hartje van Rotterdam ligt het leuke tentje BACKYARD. Dit vegan restaurant laat zien dat het mogelijk is om elke maaltijd veganistisch te maken en dat dat heel erg lekker kan zijn. Geniet van lokaal gebrande koffie tijdens het ontbijt, of een vegan wijntje in de middag. De huiselijke sfeer zorgt ervoor dat je er helemaal op je gemak bent en dat je best nog even wilt blijven zitten nadat je bord leeg is. Binnenkort kun je ook weer bij ze op het terras een hapje eten, en geniet je van de sfeer van de binnenstad van Rotterdam om je heen. Kan je daar niet op wachten? Gelukkig kan je hun eten ook afhalen of bestellen via Deliveroo en Ubereats.

 

Vleesch noch Visch, Amsterdam

Vleesch noch Visch

© Vleesch noch Visch

Vlees noch Vis, een vegetarische kiosk, staat in Amsterdam West en kook met “(h)eerlijke” vegetarische ingrediënten. De van soja gemaakte ‘vleesvergeters’ spelen de hoofdrol op de pitabroodjes van de grill, maar ze serveren ook salades en soepen. De sauzen voor de broodjes worden gemaakt volgens eigen recept en zitten boordevol verse ingrediënten. Zo worden de pinda’s voor de satésaus zelf gebrand en op smaak gebracht met verse gember en limoenblad. Door de geurige ingrediënten is de keuken al van meters ver te ruiken, dus misschien kom je een van hun foodtrucks wel eens tegen. Als je niet op het toeval wilt wachten, kun je ze dagelijks vinden op de Schaepmanstraat in West! Ze zijn open voor afhaal, maar bezorgen ook thuis via Thuisbezorgd.

Vegan Junkfood Bar

Vegan Junkfood Bar

© Vegan Junkfood Bar

Dat vegan eten niet alleen maar gezond hoeft te zijn, zegt de naam van dit restaurant al. Met het doel om meer mensen kennis te laten maken met een duurzaam en plant-based dieet, maken ze vervangers voor de welbekende fastfoodketens. Met 4 locaties in Amsterdam, 1 in Rotterdam en 1 in Barcelona zijn ze hard op weg om dat doel te halen. Op de menukaart kun je gerechten vinden zoals ‘no wings strips’, ‘no ribs’ en natuurlijk een vegan kapsalon. Ook hebben ze een ruime keuze aan burgers en specials, dus als je zin hebt om op een verantwoorde manier toch je portie junkfood te willen halen, is het het zeker waard om een keer langs te gaan. Ze zijn open voor afhaal en bezorging! Bekijk hier waar hun locaties zijn.

 

 

Juist nu is het van belang dat je op de hoogte bent van alle ontwikkelingen in de markt. Zorg ervoor dat je je kans pakt als de foodservice weer van volledig start gaat!
Benieuwd hoe Datlinq je kan helpen met jouw marketing- en salesactiviteiten in de Out of Home-markt?
Neem hier contact met ons op!