Vorig jaar schreven we een artikel over het best verkrijgbare pils in de horeca- en foodservicemarkt. Wat zijn de veranderingen sindsdien? Zijn er veel gemeenten “overgestapt” naar andere merken? Lees het in dit artikel!

Wat is het Best Verkrijgbare Pils per Gemeente in 2019?

Zoals ook vermeld in de 2018 editie valt op dat biermerken populair zijn rondom de brouwerij. Dit gaat op voor bijna alle merken en is vooral opvallend onder de rivieren. Jupiler, marktleider in België, is voornamelijk populair in de gemeenten aan de grens met onze zuiderburen. Rondom Lieshout is vanzelfsprekend vooral bier van Bavaria te vinden, maar ook bijvoorbeeld Lindeboom weet in een aantal gemeenten rondom hun brouwerij het grootste distributieaandeel te vergaren. Echter is het niet alleen onder de rivieren dat populariteit overeenkomt met brouwerijlocatie. Grolsch wordt bijvoorbeeld gebrouwen in Enschede en zodoende is dit biermerk het best verkrijgbaar in de Twentse regio en in de Achterhoek.

Ook Amstel, oorspronkelijk uit Amsterdam, geniet nog steeds van een grote populariteit in Noord-Holland. Ook al is Heineken vele malen groter door het hele land, is het Amstel gelukt om in een aantal gemeenten in Noord-Holland de leiding qua distributieaandeel over te nemen van Heineken. Heineken is echter dan weer in andere plekken in Nederland gegroeid qua numerieke distributie. Vooral in Groningen, Zeeland en Noord-Brabant wist het merk zich uit te breiden.

Verder valt op dat Budels het populairst blijft in de gemeente Cranendonck. Misschien is dit ook niet zo verrassend, want hier is namelijk het dorp Budel te vinden, waarnaar het zelfstandige biermerk zich vernoemd heeft. De inwoners van dit Brabantse plaatsje lijken zich trots vast te houden aan “hun” bier dat al sinds 1870 daar door dezelfde familie gebrouwen wordt. Een vergelijkbare situatie vindt plaats in Gulpen, waar van oudsher Gulpener het best verkrijgbaar is.

Zijn er Regionale Verschillen qua Biermerken te vinden?

Als we dan uitzoomen, zien we dat Heineken vooral in het westen en in het noorden van Nederland de grootste distributieaandelen heeft. In het oosten en zuiden is er hierdoor meer ruimte voor de andere merken om zich te profileren. Zo valt te zien dat Dommelsch ongeveer 5% distributieaandeel heeft in Noord-Brabant. Ook andere kleinere merken zoals Warsteiner hebben het hoogste distributieaandeel in de provincies buiten de Randstad.

Wat zijn de Ontwikkelingen van Biermerken in Nederland?

Over het algemeen gezien zijn de distributieaandelen sinds 2017 redelijk stabiel gebleven. Toch zijn hier en daar wel wat veranderingen op te merken. Uit de grafiek kan worden opgemaakt dat Hertog Jan en “Andere merken”, oftewel overige kleine merken, als enige winst hebben behaald qua distributieaandeel. Deze winst is ten koste geweest van de andere merken, die bijna allemaal een lichte krimp hebben meegemaakt sinds 2018.

Datlinq’s Market Monitor

Bovenstaande informatie is allemaal afkomstig uit onze Market Monitor. Hiermee meten wij merkdistributie voor allerlei verschillende foodservicekanalen. Wil je weten hoe we jouw merk kunnen helpen hiermee? Kom dan gerust langs op ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een bericht naar info@datlinq.com!