Wat Zijn De Veranderingen In De Ice Tea Markt?

Velen zullen weten dat het distributieaandeel van Nestea gekelderd is sinds de opzegging van de samenwerking tussen Nestlé en Coca-Cola. Maar wist je dat ook de groei van kleinere merken gestagneerd is in het afgelopen jaar? Laat je door ons bijpraten in dit artikel!

Veranderingen in de Ice Tea Markt


Begin 2017 maakte Coca-Cola bekend te stoppen met het produceren van Nestea samen met Nestlé. Op 1 januari 2018 begon het uitrolproces van Fuze Tea, Coca-Cola’s eigen ijsthee merk, gecombineerd met een enorme marketing campagne. Met behulp van onze Market Monitor zien wij dat vrijwel alle Nestea locaties in de eerste maand overschakelden naar Fuze Tea. Het marktaandeel van Fuze Tea is daarmee voor een groot deel afkomstig van voormalige Nestea locaties.

In het afgelopen jaar is het distributieaandeel van Fuze Tea Sparkling, Green en Still gegroeid met 23%, 26,7% en 5,3%, respectievelijk.

Groei van Kleinere Merken Stagneert

Waar voorgaande jaren kleinere merken in opkomst leken te zijn, valt op te maken uit onze data dat dit tegenwoordig niet meer waar is. Afgezien van Arizona, die met hun Ice Tea Green (+0,1%) en Ice Tea Still (+0,2%) een kleine groei gezien heeft, zijn de overige merken in het afgelopen jaar niet of nauwelijks gegroeid qua distributieaandeel.

Lipton blijft het grootste merk in Ice Tea


Maar wat is de huidige stand van zaken in deze markt? Ook al is Fuze Tea gegroeid in het afgelopen jaar, de grootste speler op de markt is nog steeds Lipton voor de soorten Ice Tea Sparkling en Ice Tea Green. Dit geldt echter niet voor de soort Ice Tea Still, waar Fuze Tea het beste beschikbaar is in horecalocaties, vooral in het oosten van het land.

De kleinere merken doen het voor alle drie soorten Ice Tea het beste in Noord-Holland en Utrecht. Ook voor deze merken geldt dat Ice Tea Still het beste verkrijgbaar is van de drie soorten. Hieruit valt op te maken dat in dit gedeelte van de markt de beste kansen liggen voor nieuwe merken om een product te lanceren.

Jouw Merk en Datlinq

Naast informatie over Ice Tea, weten wij ook alle OOH foodservice locaties in West-Europa te vinden en hebben wij veel kennis over de colamarkt, de sappenmarkt en nog veel meer. Ben je benieuwd naar wat wij weten over jouw markt? Kom dan gerust eens langs bij ons hoofdkantoor in Rotterdam of stuur een berichtje naar info@datlinq.com!

Rooftop Sessions

Je bent van harte welkom op onze Rooftop Session op 13 juni 2019 over frisdrank & sappen. In deze sessie praten we je bij over de trends en ontwikkelingen in deze categorie. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!