Water Weetjes – in de Nederlandse Foodservice markt

Op 22 maart is het Wereld Waterdag. Daarom delen we graag wat inzichten met je over de distributie van (verpakt) water in de Nederlandse Foodservice markt!

We maken daarbij onderscheid tussen de product categorieën ‘Water’ (alle verpakkingsvormen) en ‘Tafelwater’ (verpakkingen >0,5 L; veelal bij restaurants aan tafel geserveerd).

Merkdistributie Water

Het eerste dat opvalt in de categorie Water, is dat bij 26% van de outlets in Foodservice geen gebruik wordt gemaakt van verpakt water. In deze outlets wordt tap water of geen water geserveerd. De grootste distributie is voor het merk Chaudfontaine, dat het merk Spa heeft ingehaald door een distributiegroei van 1,4% het afgelopen jaar, waar Spa 1,5% distriebutieaandeel heeft verloren.

Merkdistributie Tafelwater

In de categorie Tafelwater zien we een vergelijkbaar beeld. Hier serveert ruim 45% van de outlets geen verpakt water en dit aandeel is met ruim 1% gegroeid het afgelopen jaar. Ook groeit het aandeel dat gefilterd water serveert (met behulp van een filter systeem) met ongeveer een half procent naar 2,5%.

Bij verpakt water is de grootste distributie voor het merk Chaudfontaine. Dit merk heeft het afgelopen jaar 0,5% distributieaandeel gewonnen, waar de meeste andere merken aandeel hebben verloren. Het enige andere merk dat (licht) groeit in dit segment is Earth Water.

Regionale verschillen

De distributie van de diverse water merken is (sterk) regionaal bepaald.

In het segment Water is Chaudfontaine het sterkst in Drenthe en Groningen, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Spa daarentegen is met name sterk in de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant.

Alleen in de provincies Noord-Holland en Utrecht heeft Spa een groter distributieaandeel dan Chaudfontaine. In Friesland heeft Sourcy het hoogste distributie aandeel. In alle overige provincies heeft Chaudfontaine de hoogste distributie.

Verschillen per marktsegment

Naast regionale verschillen zijn er ook verschillen per marktsegment. Wanneer we binnen de totale Foodservice inzoomen op bijvoorbeeld het marksegment Drinken (bar, cafe, disco e.d) zien we dat Sourcy met ruim 35% het grootste distributieaandeel heeft in Water (kleinverpakkingen). Voor het marktsegment Eten is dit Chaudfontaine met bijna 35%.

 

Rooftop Session Water

Datlinq organiseert 9 april een Rooftop Session op het kantoor aan de Blaak 16.Tijdens de sessie worden de trends en ontwikkelingen in de categorie Water gepresenteerd. We laten onder andere zien wat de ontwikkelingen van outlets en merkdistributie voor de betreffende categorie zijn.

De praktische, informele sessie is vooral bestemd voor (potentiële) klanten en opdrachtgevers.

 

Datlinq beschikt over een locatie database met meer dan 2.500.000 foodservice verkooppunten in Europa.

Onze Market Monitor meet de distributie voor onder meer frisdrank, alcoholische dranken, warme dranken, frites, sauzen en snacks tot op locatieniveau.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze marketeers Judith & Isa beantwoorden graag je vragen!