Is het aantal terrassen in Rotterdam gestegen of gedaald in het afgelopen jaar?

Nu de zon zich al een aantal keer van zijn beste kant heeft laten zien, is het terrasjesseizoen officieel geopend. Vanuit ons nieuwe kantoor op de Blaak in Rotterdam zien wij dan ook steeds meer horecazaken de stoelen en tafels buiten zetten. Van midden in het centrum tot bovenop wolkenkrabbers, in parken en in hippe wijken, overal kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Wij vroegen ons af of de groei van terrassen een trend is en in hoeverre er een stijging ten opzichte van vorig jaar is te ontdekken. In dit artikel kun je lezen wat de verdeling van de verkooppunten met terrassen van Rotterdam is.

Terrassen in Rotterdam

In het jaar 2017 stond 2,8% van alle terrassen in Nederland in Rotterdam, blijkt uit cijfers van onze database Datlinq Places. Hiermee is de Havenstad de nummer 2 op deze ranglijst en moest het alleen Amsterdam voor zich dulden met bijna 8%. Dat Rotterdam een populaire stad is voor terrasliefhebbers blijkt wel uit de huidige cijfers. In vergelijking met 2017 is het aantal terrassen in Rotterdam namelijk nu al toegenomen met bijna 7 %!

Bij de totstandkoming van deze cijfers is gekeken naar bedrijven in de segmenten Fullservice (alle restaurants), Drankverstrekkers (cafés) en Fastservice. De Fastservice, het segment waar een snelle hap gehaald kan worden, kunnen we verder uitsplitsen naar:

  • Lunchrooms
  • Broodjeszaak
  • Internationale Fastfoodketen
  • Cafetaria/Snackbar
  • IJssalon
  • Shoarmazaak

Data terrassen

Wij hebben de Rotterdamse terrassen in een aantal groottes verdeeld, namelijk klein (maximaal 50 zitplaatsen), middelgroot (50 tot 100 zitplaatsen) en groot (meer dan 100 zitplaatsen). Met name bij de kleine terrassen valt een stijging te zien. Dit is een stijging van bijna 8 %! Voor de middelgrote terrassen geldt dat ze licht zijn gestegen en de grote terrassen zijn nagenoeg gelijk gebleven.

Er is met name binnen het segment Fastservice een hoge stijging. Het aantal terrassen met 1 tot 25 zitplaatsen is van 33 % naar 41 % gestegen. Dit is vooral te danken aan het feit dat er een grote toename is in snackbars, cafetaria’s en broodjeszaken met terrassen. Bij terrassen met 25 tot 50 plaatsen is dit voornamelijk toe te schrijven aan een stijging in lunchrooms en cafetaria’s.

Rotterdam steeds populairder

Een van de grote redenen voor het stijgen van het aantal terrassen, is dat Rotterdam onder toeristen steeds populairder wordt. Volgens Verkeersbureauinfo.nl is de stad vorig jaar zelfs door een recordaantal toeristen bezocht, een stijging van 10 procent ten opzichte van 2016! Het aantal hotelgasten in de Maasstad steeg naar ruim 1,1 miljoen, wat goed was voor ruim 1,8 miljoen overnachtingen. Het logische gevolg is dat er ook steeds meer behoefte is aan leuke terrassen om te ontbijten, lunchen en te dineren.

Er is echter nog een opvallende reden. De Gemeente Rotterdam heeft horecaondernemers de mogelijkheid gegeven aan om van parkeerplekken voor de deur een terras te maken, genaamd het terrasvlonderexperiment. Dit kan alleen gedurende de zomerperiode (15 mei tot en met 15 oktober) en is aan een aantal voorwaarden gebonden. Zo mag het alleen als het plaatsen van een terrasvlonder meerwaarde heeft voor de omgeving. Daarnaast moeten de vlonders bijdragen aan de levendigheid in de stad en moeten deze uiteraard veilig zijn. Dit experiment is in 2014 gestart en inmiddels weten steeds meer ondernemers de weg naar de gemeente te vinden.

Outlet Scanner

Nu het zonnetje volop schijnt is het belangrijk om te weten hoe jouw merk er op de terrassen bij staat. Recent hebben wij een nieuwe app gelanceerd, de Outlet Scanner, waarmee je gemakkelijk bijvoorbeeld de status van promotiematerialen voor jouw merk in kaart kunt brengen, met behulp van je buitendienst, field flex force of seizoensmedewerkers. Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Outlet Scanner? Navigeer dan naar onze pagina over Outlet Scanner of neem contact op.

Terug naar overzicht

Lees meer

Hi there,

Onze Marketing Manager Inge beantwoordt graag je pers- en nieuwsvragen!